BorsaAnaliz.net

Türkiye'nin Borsa Analiz Sitesi

Aracı Kurum Raporları

Faiz artışı beklentisiyle piyasalar güçlendi

• Türkiye’de toplam korona virüs hasta sayısı 1.894 kişi artarak 351.413’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 74 kişi artarak 9.413’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 306.939.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Fatih gemimizin Tuna-1 kuyusundaki sondajlarında çalışmalarını tamamladı. Tuna 1 kuyusundaki sondajlarda gaz miktarı 405 milyar m 3’ e ulaştı. Fatih Sakarya gaz sahasındaki Türk Ali 1 kuyusunda sondajlara başlayacak.
• Erdoğan: Ortaokullarda 5’inci sınıflarda, liselerde 9’uncu sınıflarda yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerini 2 Kasım tarihi itibarıyla başlatıyoruz .
• Erdoğan: Yerli aşı çalışmalarında, iki hafta içinde insan üzerinde deneme safhasına ulaşılacağı görülüyor .
• Türkiye’den Lozan ihlaline karşı iki ayrı yeni Navtex duyurusu. Semadirek, Limni ve Bozbaba adalarının Lozan anlaşmasıyla belirlenen gayri askeri statüsünün ihlal edildiği belirtilerek iki ayrı Navtex duyurusu yayımlandı.
• ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Pelosi: Yeni korona virüs teşvik paketi tasarısını yazmaya başlıyoruz .
• NYT Anketi: Biden başkanlık yarışında Trump’tan 9 puan önde.
• İtalya AB’den mali destek programlarının yılbaşında başlatılmasını istedi.

Ne Olacak?

• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere’de TÜFE verisi açıklanacak.
• TCMB faiz kararı yarın açıklanacak.
• Trump ve Biden yarın canlı yayında televizyon tartışmasına çıkacak.
• Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 27 Ekim’de CITI’nin organize ettiği yatırımcı toplantısına katılacak.
• Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

İlginizi Çekebilir;  TCMB toplantısı ve faiz kararı ön planda

Korona virüs vakalarının artması ve Avrupa’da sokağa çıkma yasaklarına başlanmasına sonrasında ABD’de teşvik paketi beklentileri ile oluşan karmaşık seyir sonrasında risk iştahında gerileme gözlemleniyor. Pazartesi günü ABD’de endeksler ekonomik destek paketine dair belirsizlik ve ABD ile Avrupa’da Kovid-19 vakalarındaki artışın etkisiyle haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı.

Ancak haftanın ikinci işlem gününe Pfizer’dan gelen açıklamanın ardından Kasım ayında aşının çıkabileceğine ilişkin umutların artması ve teşvik görüşmelerine ilişkin yatırımcı iyimserliğinin etkisiyle ABD vadelileri yükselişle başlarken, BİST100 endeksi de güne %0,30 oranında yükseliş, 3,60 puan artış işle 1.208 seviyesinden başladı.

Yatay seviyede geçen işlem gününde Trump’ın açıklamaları ABD piyasalarına ve BİST100 endeksine pozitiflik getirdi. BİST100 endeksi günü %0,42 oranında yükselişle 1.210 seviyesinden tamamladı.
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörü payları %.5,54 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %4,62 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL tarafında ise yurt içi piyasalar Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına yoğunlaşmış durumda. Faiz artışı beklentisinin güçlenmesi etkisiyle Pazartesi dolar/TL’de 7,84’e kadar geri çekilmenin ardından dün 7,90 seviyesinde dengeli bir seyir izledi. Dolar/TL’de 7,92 direnç seviyesinin kırılması durumunda 8,00 hedef haline gelirken, 7,87 destek seviyesinin aşağı kırılması 7,83 ve 7,79 seviyelerini destek haline getirebilir.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.322 – 1.337 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.331 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 4.295 adet azalarak 451.644 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.312 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.355’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.400 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.320 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.327 ve 1.320 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.327 ve 1.320 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

İlginizi Çekebilir;  TCMB kararı sonrasında TL varlıklar değer kaybetti